Cum port dantela

Dantela este unul dintre cele mai purtate, apreciate, vandute, cumparate sau adorate materiale. Eu una m-am indragostit destul de tarziu de dantela, insa de cand a inceput sa imi placa pot sa spun ca ma fascineaza si o caut in cele ma diverse forme. Ce fel de forme? Dantela nu e dantela si atat? Exista multe tipuri de dantela. Nu voi face clasificari greoaie. Vreau numai sa retii ca exista dantela lucrata pe bumbac si dantela lucrata pe materiale sintetice. Cum le poti deosebi? Extrem de simplu: cea lucrata pe bumbac nu este deloc elastica spre deosebire de cea lucrata pe materiale sintetice. Este important ca intr-o tinuta sa nu le amesteci pe cele doua. Daca doresti sa porti 2 piese vestimentare din dantela, alege-ti doua piese din aceeiasi dantela ca in imagine.



In vremurile de glorie din anii 1800, dantela se lucra în in și mătase, în fir aurit sau de argint, iar în secolul al XV-lea se executa în bumbac. Dantela tesută automat fololosește fibre sintetice.

Dantela fascineaza multe femei in primul rand pentru ca in memoria colectiva, dantela este asociata cu un statut social superior. Atunci cand a aparut, era utilizata exclusiv pentru decoraraea hainelor sau pentru articole vestimentare de dimensiuni mici: gulere, manusi, cravat, decoratiuni pentru pantofi si haine. Cele mai populare erau gulerele din dantela. Daca un barbat cu manusi din dantela sau cu guler din dantela poate parea astazi ceva inedit, iesit din comun si nepotrivit era considerat in secolul XVII drept un gest de mare finete. Pana in 1760 cand Heathcote a inventat masina de fabricat dantela, era tesatura oamenilor bogati si a capetelor incoronate.
Inițial dantela se lucra in in si matase, In fir aurit sau de argint, iar în secolul al XV-lea se executa In bumbac. Dantela tesuta automat fololosește de cele mai multe ori fibre sintetice, ceea ce o face accesibila dar in acelasi timp ieftina. Iar noi nu ne dorim haine care sa arate ieftin ci haine care sa arate frumos, stilat si care sa-ti duca gandul la prosperitate.
In zilele noastre, dantela este un material modern si apreciat. A depasit demult limitele vestimentare si au fost creati pantofi-bijuterie, confectionati integral din dantela asa cum sunt acestia Valentino, made by Philip Treacy:
Daca iti place stilul boho chic, sau daca pur si simplu iubesti blugii scurti si te-ai plictisit de una dintre perechile tale, poti sa le face un “lace-upgrade” ca in imaginea de mai jos.
Dantela este o tesatura care emana feminitate si eleganta. Este o alegere clasica atunci cand trebuie sa alegem ceva pentru o petrecere. Poti alege o rochie lucrata integral din dantela sau poti alege o suprapunere ca in imagine.
 Tips and tricks: Daca alegi sa porti dantela ziua, opteaza pentru un singur articol vestimentar. De asemenea, o pereche de pantofi din dantela anuleaza optiunea de purta articole vestimentare din acelasi material. Este tesatura pretioasa, cu multe detalii ce merita scoase in evidenta. Daca aglomeram tinuta cu prea multe articole din dantela, aceasta isi pierde din farmec.

Photo credits: Pinterest

autor: Luiza Olteanu