Limbajul Vestimentar

Vestimentația este ca un limbaj prin care se transmite un mesaj celor din jur. Felul în care te comporți și gândești poate fi ghicit după hainele tale. Personalitatea ta se reflectă în ceea ce porți. Atunci când te pregătești dimineața, în funcție de ce criteriu îți alegi ținuta? Presupun că te adaptezi în funcție de vreme, de ceea ce ai de făcut în ziua respectivă și de locul unde mergi.

De la haine, la accesorii, întreaga ţinută pe care ne-o alegem vorbeşte despre noi. Ea îi ajută pe ceilalţi să îşi formeze prima impresie despre noi, devenind pentru noi o „a doua piele".
Obiectele vestimentare au limbajul lor aparte, transmiţând informaţii despre noi chiar înainte de a vorbi sau de a ne afla în apropierea imediată a interlocutorului. De exemplu, o pereche de blugi şi un tricou, o ţinută lejeră, denotă o atitudine tinerească, relaxată. În contrast, clasicul costum format dintr-un sacou şi pantaloni sau fustă, împreună cu o cămaşă şi o pereche de pantofi eleganţi sunt elemente combinate de o persoană care doreşte să emane încredere şi să câştige respectul celor din jur prin profesionalism.

Prima impresie pe care o lăsăm celorlalţi se contruieşte în primele 20 de secunde de relaţionare, iar unul din elementele de bază care contribuie la acest proces este vestimentaţia pe care o adoptăm, pentru că aceasta este unul dintre primele lucruri pe care le poţi observa la cineva. În unele situaţii, aceste secunde, în care ceilalţi îşi formează imaginea despre noi, devin cruciale, ca de exemplu la un interviu de angajare, într-o negociere, în vânzări, la o întâlnire importantă cu o persoană pe care vrem să o impresionăm, iar lista poate continua.

Modul în care te îmbraci într-o anume situaţie arată şi respectul pe care îl acorzi celor cu care te întâlneşti. Este în regulă să adopţi un stil vestimentar lejer atunci când ieşi în oraş cu prietenii, la un ceai sau la o cafea.Cu toate acestea, în cazul unor evenimente legate de cariera ta profesională, este important să adopţi un stil mai sobru.


autor: Mariana Gorea